Απάτες μέσω διαδικτύου

Μάθετε για την απάτη των διακοπών και πως μπορείτε να προστατευθείτε

Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό; Τότε πολύ πιθανό να μην είναι. Το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια διαφήμιση διαδικτυακής απάτης. Της λεγόμενης απάτης των διακοπών.
Η απάτη των διακοπών αποτελεί μια πολύ επικερδή επιχείρηση για απατεώνες, ιδιαίτερα τις περιόδους των καλοκαιρινών διακοπών και των διακοπών των Χριστουγέννων. Εκτείνεται από ψεύτικες κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέχρι ανύπαρκτες κρατήσεις για ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.

Αν σας αρέσουν τα ταξίδια και οι διακοπές, καλό είναι να δώσετε προσοχή. Διαβάστε πιο κάτω μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την απάτη των διακοπών.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικαίωμα να απολαύσει μερικές μέρες διακοπών κάθε χρόνο. Η αναζήτηση για τον ιδανικό χώρο διακοπών πολλές φορές δεν εμπεριέχει οποιοδήποτε κίνδυνο και οι κρατήσεις μας δεν εμπεριέχουν οποιοδήποτε ρίσκο. Ωστόσο, εάν κάνουμε την κράτηση μας μέσω διαδικτύου, μπορεί να κινδυνεύουμε από πιθανές απάτες. Στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να επεξηγήσουμε τους κινδύνους, ώστε να μπορέσετε να προστατέψετε τα οικονομικά και τις προσδοκίες σας:

ΑΝ…
… ανακαλύψετε στο αεροδρόμιο ότι το όνομα σας δεν βρίσκεται στη λίστα επιβατών για την αναμενόμενη πτήση.
… μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, το ξενοδοχείο δεν έχει κράτηση στο όνομά σας για διαμονή.
… η εξοχική κατοικία που κλείσατε δεν υπάρχει ή ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει την κράτησή σας.
… η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων δεν έχει κράτηση με το όνομά σας ή το αίτημά σας απορρίφθηκε λόγω δόλιας αγοράς.
… ο «ταξιδιωτικός πράκτορας» (απατεώνας) διακόψει εντελώς την επαφή αφού πληρώσετε και δεν επιβεβαιώνει οποιαδήποτε κράτηση σας…

ΤΟΤΕ
είστε θύμα της διαδικτυακής απάτης των διακοπών. Κρατήστε όλα τα στοιχεία και αναφέρετέ τα αμέσως στην Αστυνομία.

Τι είναι η απάτη των διακοπών;

Η απάτη των διακοπές συμβαίνει όταν πληρώνετε για υπηρεσίες που προσφέρονται στο διαδίκτυο, όπως: αγορά εισιτηρίων (αεροπλάνου, τρένου, πλοίου κ.λπ.), κράτηση σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα, ενοικίαση αυτοκινήτου, πλήρη πακέτα διακοπών, και ανακαλύψτε αργότερα ότι η υπηρεσία που αγοράσατε δεν υπάρχει ή ότι έχει πληρωθεί με μια παραβιασμένη κάρτα άλλου θύματος, καθιστώντας την αγορά σας άκυρη.

Συχνά οι απατεώνες θέλουν απλά τα χρήματά σας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η εξαπάτησή σας είναι απλώς μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Για παράδειγμα, οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών για να αγοράσουν νόμιμες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τις οποίες στη συνέχεια σας προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Επικοινωνεί μαζί σας ένας ταξιδιωτικός πράκτορας ή εταιρεία με την οποία δεν έχετε μιλήσει ποτέ πριν και σας προσφέρει διακοπές σε πολύ χαμηλή τιμή:
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικες διαδικτυακές διαφημίσεις, ψεύτικες κλήσεις πωλήσεων, email, μηνύματα κειμένου ή άλλα μηνύματα, που προσφέρουν απίστευτα φθηνές τιμές για να σας δελεάσουν να κάνετε κράτηση για διακοπές ή να αγοράσετε μια υπηρεσία. Αν η τιμή είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν είναι.

Η ιστοσελίδα φαίνεται ύποπτη:
– Υπάρχουν μόνο μερικές λεπτομέρειες και φωτογραφίες του ακινήτου ή του ξενοδοχείου.
– Οι διαδικτυακές κριτικές δεν είναι ευνοϊκές ή δεν υπάρχουν καθόλου.

Σας ζητείται να πληρώσετε σε μετρητά, μέσω τραπεζικής μεταφοράς, όπως με MoneyWise ή Western Union, ή ακόμα και σε εικονικά νομίσματα όπως τα Bitcoin.

Αυτές οι μέθοδοι πληρωμής είναι δύσκολο να εντοπιστούν και δεν επιστρέφονται (θυμηθείτε: οι εγκληματίες πρέπει να κερδίσουν χρήματα από τα στοιχεία της κλεμμένης κάρτας άλλων θυμάτων και θα μπορούσατε να είστε μέρος αυτού του σχεδίου).

Σας προτρέπουν να πληρώσετε γρήγορα:
Ο απατεώνας σας προειδοποιεί ότι το ακίνητο θα παραχωρηθεί σε κάποιον άλλο ή ότι η συμφωνία θα ισχύσει εάν δεν δεσμευτείτε αμέσως. Οι απατεώνες μπορούν επίσης να ισχυριστούν ότι υπάρχει μια ορισμένη έκπτωση αν προβείτε σε άμεση πληρωμή.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικες διαδικτυακές διαφημίσεις, ψεύτικες κλήσεις πωλήσεων, email, μηνύματα κειμένου ή άλλα μηνύματα, που προσφέρουν απίστευτα φθηνές τιμές για να σας δελεάσουν να κάνετε κράτηση για διακοπές ή να αγοράσετε μια υπηρεσία. Αν η τιμή είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν είναι.

Μην απαντάτε σε ανεπιθύμητα email, μηνύματα κειμένου, άμεσα μηνύματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κλήσεις με προσφορές διακοπών.

Οι σύνδεσμοι και τα συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κακόβουλους ιστότοπους ή λήψη ιών στη συσκευή σας.

Κάντε κράτηση για διακοπές απευθείας με αεροπορική εταιρεία ή ξενοδοχείο ή μέσω ενός αξιόπιστου τουριστικού πράκτορα.

Κάντε μια διεξοδική αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία είναι νόμιμη.
– Αναζητήστε το λογότυπο της IATA στον ιστότοπο της εταιρείας.
– Ελέγξτε ότι ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ένα ασφαλές σύστημα πληρωμών και το πρωτόκολλο ασφαλούς επικοινωνίας (https) για τη διαδικασία κράτησης.
– Ελέγξτε τις κριτικές. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δημοσιεύσει τις εμπειρίες τους προειδοποιώντας τους άλλους.
– Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο όνομα του ιστότοπου. Μικρές αλλαγές στο όνομα ή την ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί να σας οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική εταιρεία.
– Ελέγξτε ότι ο ιστότοπος προσφέρει πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Αριθμό σταθερού τηλεφώνου, ταχυδρομική διεύθυνση και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα σας διευκολύνει να επικοινωνήσετε μαζί τους σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
– Ελέγξτε ότι ο ιστότοπος προσφέρει Όρους και Προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου. Βεβαιωθείτε ότι έχουν τη συγκατάθεσή σας πριν κοινοποιήσετε οποιοδήποτε από τα δεδομένα σας με τρίτο μέρος.

Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε αεροπορικά εισιτήρια από ιστότοπους που πωλούν άλλες υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα και εξοχικές κατοικίες.

Μπορείτε να ελέγξετε εάν η πτήση υπάρχει, κάνοντας σχετικό έλεγχο στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας.

Αν συναλλάσσεστε απευθείας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή έναν ιδιώτη πράκτορα, τότε θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση!
– Ζητήστε επιπλέον φωτογραφίες και κάντε τους ερωτήσεις σχετικά με την κράτηση, το δωμάτιο, τη σύνδεση WI-FI, την τοποθεσία και την περιοχή.
– Μην κάνετε κράτηση σε ιστότοπους που δεν έχουν εικονίδιο με λουκέτο (https) στη γραμμή διευθύνσεων.
– Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν σας ζητηθεί να πληρώσετε με τραπεζικό έμβασμα ή μετρητά. Πληρώνετε πάντα με πιστωτική κάρτα για να προστατεύεται η αγορά σας ή χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή ιστότοπο πληρωμών όπως το PayPal.

Μετά την αγορά,
– ελέγξτε ότι έχετε λάβει τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εισιτήρια ή έγγραφα κράτησης.
– ελέγξτε τα προσωπικά σας στοιχεία, τις ημερομηνίες, τα στοιχεία του ξενοδοχείου και τους αριθμούς και τις ώρες πτήσεων.
– προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε απευθείας με την αεροπορική εταιρεία, την ενοικίαση αυτοκινήτου ή το ξενοδοχείο ότι η κράτηση έχει ολοκληρωθεί.