ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πενθήμερο, διεθνές εκπαιδευτικό εργαστήρι για θέματα αρχαιοκαπηλίας με τίτλο «Cultural Property Crimes Law Enforcement Workshop»

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, το πενθήμερο, διεθνές εκπαιδευτικό εργαστήρι για θέματα αρχαιοκαπηλίας με τίτλο «Cultural Property Crimes Law Enforcement Workshop».

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση των συμμετεχόντων, σε θέματα διερεύνησης και χειρισμού υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν μέλη της Αστυνομίας Κύπρου και της Ελληνικής Αστυνομίας και λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Νομικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Τελωνείων και του Ινστιτούτου Κύπρου, τα οποία έτυχαν εκπαίδευσης από μέλη του FBI και του Department of Homeland Security – Homeland Security Investigations και του Department of State, σε θέματα αρχαιοκαπηλίας.

Πέραν του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, το εργαστήρι αποτέλεσε ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και των υπηρεσιών τους, καθώς και για ανταλλαγή πρακτικών για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες παρέλαβαν πιστοποιητικά παρακολούθησης του εργαστηρίου, παρουσία του Αστυνομικού Συνδέσμου του FBI Ελλάδας – Κύπρου, Γραφείο Νομικού Ακόλουθου του FBI, της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων κας Μαρίνας Σολoμίδου Ιερωνυμίδου και του Υπεύθυνου του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης κατοχής και διακίνησης Αρχαιοτήτων, Ανώτερου Υπαστυνόμου Μιχάλη Γαβριηλίδη.

Συντονιστικό ρόλο για τη διοργάνωση του εργαστηρίου είχαν το Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης κατοχής και διακίνησης Αρχαιοτήτων και το Γραφείο Διεθνούς Συνεργασίας της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.