ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έναρξη Διεθνούς Συνεδρίου για θέματα Χειραγώγησης Αθλητικών Αγώνων “Έργο IntegriSport Next” με διοργανωτές την Αστυνομία Κύπρου και τoν Οργανισμό CSCF Sport Integrity Group

Αρχηγός Αστυνομίας: “Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου που συνδέεται και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες”
Άρχισαν σήμερα οι διεργασίες του διεθνούς συνεδρίου για θέματα χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, «Έργο IntegriSport Next», που συνδιοργανώνουν η Αστυνομία Κύπρου και ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός CSCF Sport Integrity Group, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος Erasmus Plus. Το διήμερο συνέδριο διεξάγεται στο Μέγαρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στη Λευκωσία και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των φορέων και των Αρχών, για τις αρνητικές πτυχές της χειραγώγησης αγώνων στην Ευρώπη («στημένοι αγώνες»).

Τη σημερινή πρώτη μέρα, οι εργασίες του συνεδρίου εστιάζονται σε ομιλίες και παρουσιάσεις από επισήμους προσκεκλημένους, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας στον Αθλητισμό, όπως επίσης και αρμοδίους του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Interpol, και εκπροσώπους άλλων εμπλεκομένων φορέων και οργανώσεων. Η αυριανή δεύτερη μέρα, θα εστιάζεται σε στοχευμένο εργαστήριο για θέματα χειραγώγησης, ειδικά απευθυνόμενο στα μέλη της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, της Νομικής Υπηρεσίας, και της Δικαστικής Εξουσίας.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, που παρευρέθηκε στις εργασίες της διεθνούς ενημερωτικής δράσης, αναφέροντας στο χαιρετισμό του ότι το συνέδριο «στοχεύει στη στήριξη και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των Αρχών Επιβολής του Νόμου και των Δικαστικών Αρχών σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τον υγιή αθλητισμό σε όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται από την Αστυνομία, για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, ο Αρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε τη σύσταση του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων, της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον οποίο ανατέθηκε η ποινική διερεύνηση υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

«Για την εξιχνίαση των εν λόγω υποθέσεων, είναι αναγκαία η συνδρομή και συνεργασία αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων, αθλητικών ενώσεων, των εταιρειών αποδοχής στοιχημάτων, των δημόσιων αρχών και υπηρεσιών, εντός και εκτός Κύπρου», ανάφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, που συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι, «παρόλες τις δυσκολίες, που ως Αστυνομία αντιμετωπίζουμε στη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου που συνδέεται και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες».

Μέσω και του χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ. Παπαθεοδώρου, ευχαρίστησε την Νομική Υπηρεσία, την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ, για την υψηλού επιπέδου συνεργασία τους με την Αστυνομία. Ευχαρίστησε επίσης τους ευρωπαίους εταίρους και εισηγητές του διήμερου συνεδρίου, και ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο Έργου και τους εκπροσώπους του CSCF Foundation for Sport Integrity, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα μέλη της Διεύθυνσης Οικονομικών και ειδικότερα του Κλάδου Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων, που ανέλαβαν τη διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς και τα μέλη του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων για το έργο που επιτελούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Το Έργο IntegriSport Next αποτελεί μία συλλογική και κοινή δέσμευση, για την ενδυνάμωση της πρόληψης και της συνεργασίας για αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων. Επικεντρώνεται στην επιχειρησιακή υποστήριξη για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «στημένων αγώνων», στα Κράτη Μέλη που συμμετέχουν, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γεωργία, Μάλτα και Σουηδία, ενώνοντας τις προσπάθειες Δημοσίων Οργανισμών όπως, η Αστυνομία Κύπρου, η Αστυνομία της Εσθονίας, το Φινλανδικό Κέντρο Ακεραιότητας στον Αθλητισμό, το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γεωργίας, η Αστυνομία της Μάλτας, και η Σουηδική Συνομοσπονδία Αθλητισμού, και Διεθνών Οργανισμών όπως, οι Global Lottery Monitoring System (GLMS) (Παγκόσμιο Σύστημα παρακολούθησης λαχειοφόρων αγορών), Leuven University, και FIFPRO (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών).