ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου κατά το Συνέδριο INTEGRISPORT ενάντια στα στημένα παιχνίδια

Μέγαρο Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, 5-6 Απρίλιου 2022

Κύριε Βοηθέ Γενικέ Εισαγγελέα,
Αγαπητοί Εταίροι,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αγαπητοί φίλοι Δημοσιογράφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Καλή σας ημέρα.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα και απευθύνω χαιρετισμό στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IntegriSport Next στο οποίο συμμετέχει και η Αστυνομία Κύπρου. Ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση του προγράμματος ERASMUS PLUS, το οποίο στοχεύει στη στήριξη και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των Αρχών Επιβολής του Νόμου και των Δικαστικών Αρχών σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τον υγιή αθλητισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ως Αρχή Επιβολής του Νόμου εμπλεκόμαστε στον τομέα της ανακριτικής πτυχής του προβλήματος, διενεργώντας ανάλυση δεδομένων και στοιχείων για σκοπούς απόδειξης και ασκώντας ποινική δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων. Από το 2019 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, 19 υποθέσεις που αφορούσαν αγώνες ποδοσφαίρου Β΄ Κατηγορίας και Κυπέλου, τους οποίους η ειδική υπηρεσία της ΟΥΕΦΑ θεώρησε ύποπτους, αφού το αποτέλεσμα του αγώνα, πιθανόν να ήταν προσυνεννοημένο για σκοπούς στοιχήματος. Πέραν των πιο πάνω, μεταξύ άλλων, καταγγέλθηκε υπόθεση που σχετιζόταν με ποδοσφαιριστές που στοιχημάτιζαν σε αγώνες στους οποίους λάμβανε μέρος η ομάδα τους, ως επίσης καταγγέλθηκε μέσω της Ίντερπολ, υπόθεση που σχετιζόταν με προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων κρίκετ στην Κύπρο. Πρόκειται για περίπλοκες και χρονοβόρες, ως προς τη διερεύνηση υποθέσεις, ενώ οι εξετάσεις που απαιτούνται επεκτείνονται, τις περισσότερες φορές και σε άλλες χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη παράμετρο, ως Αστυνομία, κατά τον Φεβρουάριο του 2020, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων, της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον οποίο ανατέθηκε η ποινική διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με τον Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο (N.180(I)/2017). Το εξειδικευμένο αυτό Κλιμάκιο έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση 12 υποθέσεων και από αυτές στάλθηκαν για ποινική δίωξη 5 υποθέσεις, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός καθώς, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι πολύ δύσκολη η εξιχνίαση τέτοιας φύσεως υποθέσεων.

Είναι ταυτόχρονα πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι για την εξιχνίαση των εν λόγω υποθέσεων, είναι αναγκαία η συνδρομή και συνεργασία αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων, αθλητικών ενώσεων, των εταιρειών αποδοχής στοιχημάτων, των δημόσιων αρχών και υπηρεσιών, εντός και εκτός Κύπρου. Τονίζω, λοιπόν, την αναγκαιότητα της αγαστής συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πολλοί από τους οποίους είστε εδώ παρόντες σήμερα. Η συνεργασία επιβάλλεται για να μπορέσουμε να επιφέρουμε σημαντικό πλήγμα, τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, στην καταπολέμηση του φαινομένου των χειραγωγημένων αθλητικών γεγονότων. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα που όπως έχει εντοπιστεί, συνδέεται κάποιες φορές άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στο σημείο λοιπόν αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Νομική Υπηρεσία, την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ, για την υψηλού επιπέδου συνεργασία που διατηρούμε επί των συγκεκριμένων θεμάτων με σκοπό την εφαρμογή του Νόμου και των Κανονισμών για ρύθμιση του νόμιμου στοιχήματος. Ταυτόχρονα, ευχαριστίες απευθύνω στους ευρωπαίους εταίρους μας και εισηγητές του σημερινού συνεδρίου, ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο Έργου και τους εκπροσώπους του CSCF Foundation for Sport Integrity, οι οποίοι με τις παρουσιάσεις τους θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας, θα προβληματίσουν και θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται επί του συγκεκριμένου θέματος. Επιθυμώ, επίσης, να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Οικονομικών και συγκεκριμένα τον Κλάδο Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων, που ανέλαβε τη διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου, αλλά και την ομάδα έργου του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων για το έργο που επιτελούν στον συγκεκριμένο τομέα. Ευχαριστώ και όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, δεικνύοντας έτσι το αμέριστο ενδιαφέρον σας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Καταληκτικά, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι παρόλες τις δυσκολίες, που ως Αστυνομία αντιμετωπίζουμε στη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου που συνδέεται και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Η ενεργός συμμετοχή μας, μέσω του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων στο ευρωπαϊκό έργο IntegriSport, αλλά και η διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου, φανερώνουν τη φιλότιμη, θα έλεγα, προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Εύχομαι τέλος, κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ.