ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οδικές εργασίες σε αυτοκινητοδρόμους και αστικές περιοχές

Από την Παρασκευή 2/12/2022 – 5/12/2022 (εκτός Κυριακής), θα εκτελούνται εργασίες σκουπίσματος στο τμήμα του Παρακαμπτήριου Δρόμου Λεμεσού από την έξοδο Μουτταγιάκας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο του Νέου Νοσοκομείου Λεμεσού ως ακολούθως:
• Την Παρασκευή 2/12/2022 και τη Δευτέρα 5/12/2022, μεταξύ των ωρών 08:30 – 15:00
• το Σάββατο 3/12/2022, μεταξύ των ωρών 06:30 – 16:00.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών η λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας θα κλείνει τμηματικά σε μήκος 200μ. περίπου στη μία κατεύθυνση μόνο, ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης και στους συνδετήριους δρόμους των κυκλικών κόμβων του Παρακαμπτήριου Δρόμου Λεμεσού και η τροχαία θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Την Κυριακή 4/12/2022, από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 07:30 το βράδυ, σε τμήμα της Λεωφόρου Στροβόλου παρά τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Τσερίου στο Στρόβολο, θα διεξάγονται εργασίες καθαρισμού τζαμιών στον παρακείμενο κτίριο του Τμήματος Φορολογίας. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών το τμήμα της Λεωφόρου Στροβόλου με κατεύθυνση από Λευκωσία προς Στρόβολο, αμέσως μετά τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Τσερίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Οδυσσέως, θα είναι κλειστό. Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Λευκωσία προς Στρόβολο, θα διεξάγεται μέσω της Λεωφόρου Τσερίου και της οδού Οδυσσέως.

Στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου, τμήμα μετά την έξοδο προς Ερήμη, μήκους 450μ. περίπου, καθώς και τμήμα της εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς Κολόσσι/ Ερήμη, μήκους 200μ., στην κατεύθυνση προς Λεμεσό, θα λειτουργούν χωρίς έρεισμα, λόγω εργασιών για την κατασκευή του νέου οδικού δικτύου στην περιοχή του Νέου Γηπέδου Λεμεσού. Οι εργασίες θα διεξάγονται την περίοδο 30/8/2022 – 07/12/2022, τις καθημερινές και τα Σάββατα, μεταξύ των ωρών 07:00 – 15:00.

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο πλαίσιο κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας Φάση Α1, από τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 01:00 π.μ. (μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής), για περίοδο 2 μηνών, η έξοδος από τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με κατεύθυνση προς Λευκωσία προς τον παρακαμπτήριο Τσερίου (Χαλεπιανές) θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών και για περίοδο 2 μηνών η τροχαία κίνηση από Λεμεσό προς Τσέρι θα διοχετεύεται διαμέσου της εξόδου του Κοτσιάτη προς τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού και μέσω της φωτοελεγχόμενης συμβολής παρά τα φώτα της JCC και του παρακαμπτήριου Τσερίου.

Στους αυτοκινητοδρόμους Λάρνακας-Λευκωσίας και Λάρνακας-Αγίας Νάπας, στην επαρχία Λάρνακας, την περίοδο 5/12/2022 – 16/12/2022, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ωρών 08:00 – 15:00, θα διεξάγονται εργασίες συντήρησης στηθαίων ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα κλείνει τμηματικά η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας σε μήκος 200μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, από τις 03 Σεπτεμβρίου, 2022, στο πλαίσιο κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας Φάση ΑΙ, η τροχαία κίνηση του αυτοκινητόδρομου που διεξαγόταν σε 4 λωρίδες κυκλοφορίας στην ανατολική πλευρά, μετατοπίστηκε στη δυτική πλευρά του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου. Η τροχαία κίνηση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου από Λεμεσό προς Λευκωσία και αντίστροφα, θα διεξάγεται σε 2 λωρίδες κυκλοφορίας αντί σε 3 σε μήκος 2χλμ. περίπου στη δυτική πλευρά του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου.  Η τροχαία κίνηση από την έξοδο της βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου προς τον παρακαμπτήριο Τσερίου θα είναι απρόσκοπτη, ενώ η τροχαία κίνηση από τον παρακαμπτήριο Τσερίου προς Λευκωσία μέσω του αυτοκινητόδρομου δεν θα διεξάγεται. Η κυκλοφορία από παρακαμπτήριο Τσερίου προς Λευκωσία θα διεξάγεται μέσω του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της JCC. Η τροχαία κίνηση από τον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Λεμεσό προς τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου θα διεξάγεται μέσω της νέας εξόδου που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Έργου του Περιμετρικού, ενώ η κυκλοφορία από τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου προς τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Λεμεσό θα είναι απρόσκοπτη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η τροχαία κίνηση του αυτοκινητόδρομου από Λευκωσία προς Λεμεσό και αντίστροφα θα διεξάγεται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας.  Η τροχαία κίνηση από τον παρακαμπτήριο Τσερίου προς τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση τη Λευκωσία και από τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου προς τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση τη Λεμεσό δεν θα διεξάγεται τις συγκεκριμένες ώρες. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία από τον παρακαμπτήριο Τσερίου προς Λευκωσία θα διεξάγεται μέσω του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή πλησίον της JCC.  Η τροχαία κίνηση από τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου προς τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση τη Λεμεσό θα διεξάγεται από την είσοδο του Κοτσιάτη. Σημειώνεται ότι η πιο πάνω διευθέτηση θα διαρκέσει για περίοδο 5 μηνών περίπου. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τις πιο πάνω προγραμματισμένες εργασίες, μέσω της ιστοσελίδας www.traffic4cyprus.org.cy, στην οποία δίνεται χαρτογραφικά απεικόνιση των εργασιών και των επιπτώσεων τους στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης τους.

Στη Λευκωσία, στη Λεωφόρο Λεμεσού, από τα φώτα συμβολής με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς μέχρι τα φώτα συμβολής με τη Λεωφόρο Αρμενίας, την Τρίτη 6/12/2022 και την Τετάρτη 7/12/2022, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, θα διεξάγονται εργασίες επιδιόρθωσης οδοστρώματος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τμήματα των επηρεαζόμενων δρόμων θα είναι κλειστά σε μήκος 350 μέτρων περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται διαμέσου παρακείμενων παρόδων.

Στην πόλη Λάρνακας, την περίοδο 28/11/2022 – 30/12/2022, εκτός Κυριακών και αργιών, μεταξύ των ωρών 08:00 – 16:00, στις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού, Γιάννου Κρανιδιώτη, Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, Λεμεσού (Βάσου Λυσαρίδη), Γεωργίου Χριστοδουλίδη, Δημήτρη Χριστόφια, Αμμοχώστου, Τάσου Παπαδόπουλου, Αλεξάνδρου Παναγούλη και Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διεξάγονται εργασίες καθαρισμού και κλαδέματος των κεντρικών νησίδων από τον Δήμο Λάρνακας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα κλείνουν τμηματικά οι εφαπτόμενες λωρίδες κυκλοφορίας (και από τις δύο κατευθύνσεις) για 500 μέτρα περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Στη Γερμασόγεια, στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Γερμασόγειας, την περίοδο από τις 10/10/2022 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022, θα διεξάγονται εργασίες στο ανατολικό τμήμα της οδού Αγίας Παρασκευής, από τον Κυκλικό Κόμβο Γερμασόγειας μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μύλου (μήκους 170 μ. περίπου). Κατά την διάρκεια των εργασιών η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στο δυτικό τμήμα του δρόμου με αμφίδρομη κίνηση.

Στο Τσέρι, στην επαρχία Λευκωσία, από την 1η Σεπτεμβρίου, 2022, θα διεξάγονται εργασίες για τον Δρόμο εντός Τσερίου, που θα διαρκέσουν 78 εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, 2024. Θα διεξάγονται εργασίες εντός του Δήμου Τσερίου για την αναβάθμιση του κύριου οδικού άξονα που διέρχεται του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων (με δεξιόστροφες πρόσθετες λωρίδες στα φώτα τροχαίας) εντός του Δήμου Τσερίου για μήκος 2,5 περίπου χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τμημάτων παρόδιων οδών (Κ. Μισιαούλη, Σαλαμίνας, Τ. Ανθία, Σ. Παπαλαζάρου κτλ), σε συνολική έκταση περίπου 600 μέτρων, που συμβάλουν με τον κύριο δρόμο. Στο έργο θα κατασκευαστεί μικρός κυκλικός κόμβος που συνδέει τις οδούς Στροβόλου και Αγίου Γεωργίου στο βορειότερο άκρο του. Κατά μήκος του δρόμου θα δημιουργηθούν εκατέρωθεν χώροι στάθμευσης για εξυπηρέτηση των εμπορικών περιοχών του Δήμου καθώς επίσης και τα δύο Δημοτικά Σχολεία που περιλαμβάνονται στο υπό κατασκευή
τμήμα. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή πεζοδρομίων, η εγκατάσταση φώτων τροχαίας, η υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οριζόντια και κάθετη σήμανση, η εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και άλλες συναφείς εργασίες. Ανάλογα με την κάθε φάση των εργασιών θα εκδίδονται και οι σχετικές ανακοινώσεις που θα περιγράφουν τις εργασίες που θα εκτελούνται καθώς και τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Επίσης στο Τσέρι, στην οδό Αναλυόντα, στο τμήμα από τη συμβολή της με την οδό Ποσειδώνος μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Τεύκρου Ανθία, από την Παρασκευή 9/9/2022 και για χρονική περίοδο 4 μηνών, θα διεξάγονται εργασίες ανάπλασης, στο πλαίσιο υλοποίησης της 1ης φάσης του έργου «Δρόμος εντός Τσερίου». Κατά τη φάση αυτή, στο προαναφερόμενο τμήμα θα είναι κλειστές όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λευκωσία προτρέπονται να χρησιμοποιούν τις οδούς Ποσειδώνος, Αντρέα Κέστα, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και Λεοντίου Α΄, της οποίας θα γίνει αντιστροφή της μονοδρόμησης της κίνησης των οχημάτων από την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ έως την οδό Πιερίδη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αναλυόντα προτρέπονται να χρησιμοποιούν τις οδούς Τεύκρου Ανθία, Μακρυγιάννη, Τριπολιτσάς, Παπαλαζάρου, Αχιλλέως και Ομήρου, ακολουθώντας τις προσωρινές σημάνσεις.

Στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, στη Λάρνακα, από τον κυκλικό κόμβο Ναυτικού Ομίλου και σε μήκος 800μ. περίπου, στα πλαίσια των εργασιών κατασκευής του Έργου «Βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας Φάση Γ», από τις 04/10/2022 και για περίοδο πέντε μηνών περίπου, θα πραγματοποιούνται εργασίες δίπλα από τα όρια του δρόμου και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί.

Στη Γερμασόγεια, οι εργασίες κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας συνεχίζονται κανονικά. Από την Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022, διεξάγονται οι  κατασκευαστικές εργασίες της επόμενης φάσης του Έργου, η οποία θα έχει διάρκεια 6 μήνες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή/αναβάθμιση τμήματος του δρόμου της οδού Αγίας Παρασκευής μήκους 400μ. μέχρι το νότιο μέρος του κυκλικού κόμβου Γερμασόγειας, την ανακατασκευή της  οδού Μύλου και την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της νέας Λεωφόρου  Μίκη Θεοδωράκη με τις οδούς Αγίας Παρασκευής και Μήλου. Κατά τις κατασκευαστικές εργασίες της φάσης αυτής θα ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές διευθετήσεις:

(α)    Η συμβολή των οδών Αγίας Παρασκευής και  Μύλου θα είναι κλειστή και το τμήμα της οδού Αγίας Παρασκευής νότια της οδού Τηλλυρίας θα λειτουργεί προσωρινά ως αδιέξοδος δρόμος. Η διακίνηση από/και προς τη Γερμασόγεια και από/και προς τη Λεμεσό θα γίνεται μέσω του νέου παρακαμπτήριου δρόμου και των συνδέσεων του με την οδό Αγίας Παρασκευής από τις οδούς Ισαβέλλας, Πατρών και Τηλλυρίας. Η πρόσβαση της οδού Αγίας Παρασκευής με κατεύθυνση προς Λεμεσό αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία περί το τέλος Οκτωβρίου 2022.

 (β)   Η οδός Μύλου θα είναι κλειστή και το ανατολικό της τμήμα, από τη συμβολή της με την οδό Ποταμιάς, θα λειτουργεί προσωρινά ως αδιέξοδος δρόμος για την εξυπηρέτηση των εμπορευομένων και των περιοίκων.

(γ)    Η διακίνηση από/προς Μουτταγιάκα θα μπορεί να γίνεται μέσω της οδού Ποταμιάς (ανατολικά) ή μέσω του νέου παρακαμπτήριου δρόμου και της οδού Αγίου Γεωργίου.

Επίσης στη Γερμασόγεια, στο πλαίσιο του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου της Μείζονος Λεμεσού, από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, θα διεξάγονται εργασίες στη Λεωφόρο Πανιώτη, από τη συμβολή με την οδό Μάνης μέχρι τη συμβολή με την οδό Ατρειδών.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, από τη συμβολή με την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι τη συμβολή με την οδό Νίκου Παττίχη, από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου μέχρι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου της Μείζονος Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι βόρειες λωρίδες του πιο πάνω τμήματος της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού θα παραμείνουν κλειστές και η τροχαία κίνηση θα διακινείται αμφίδρομα στις νότιες λωρίδες. Η τροχαία κίνηση στην οδό Νίκου Παττίχη δεν θα επηρεαστεί.

Επίσης στο πλαίσιο του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου της Μείζονος Λεμεσού, από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, θα διεξάγονται εργασίες στην οδό Πετράκη Κυπριανού, στον Δήμο Λεμεσού, νότια του υπεραστικού δρόμου και ανατολικά του Πανεπιστημίου Frederick, και η είσοδος από την οδό Μεταναστών προς την οδό Πετράκη Κυπριανού θα είναι κλειστή.

Επίσης στο πλαίσιο του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου του Κέντρου της Λεμεσού, θα διεξάγονται εργασίες στην οδό Ηρακλέους, στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο δρόμος θα είναι κλειστός και καλείται το κοινό όπως συμμορφώνεται με την προσωρινή οδική σήμανση για διοχέτευση της τροχαίας κίνησης. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου.

Στην Πάφο, στην περιοχή Γεροσκήπου, από την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, μέχρι και τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, ο Συνδετικός δρόμος Β6 – Α6 (Λεμεσός – Πάφος), θα είναι κλειστός για την τροχαία κίνηση, λόγω εργασιών κατασκευής κυκλικού κόμβου στην οδό Κινύρα στη Γεροσκήπου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι οδηγοί και οι πεζοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν προσωρινό παρακαμπτήριο δρόμο που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό.

Στην επαρχία Λευκωσίας, στον δρόμο Αναλιόντα – Καμπιών, την περίοδο 25/11/2022 – 23/12/2022, θα διεξάγονται εργασίες τοποθέτησης αγωγών.

Στην επαρχία Λεμεσού, ο δρόμος Αρακαπά – Συκόπετρας θα παραμείνει κλειστός λόγω παράτασης της εκτέλεσης βελτιωτικών έργων, από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022 καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί τον δρόμο Συκόπετρας – Άγιος Κωνσταντίνος.

Στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, την περίοδο 29/8/2022 – 5/12/2022, από τις 07:00 π.μ. μέχρι τις 15:00, καθημερινά εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, θα διεξάγονται κατασκευαστικές εργασίες στο έρεισμα του δρόμου στην περιοχή Κοφίνου και για μήκος 1500μ περίπου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η μία λωρίδα κυκλοφορίας του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού, θα κλείνει τμηματικά σε μήκος 100μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας, με τη χρήση σήμανσης STOP & GO.

Επίσης στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της Φάσης 1 του Οδικού Δικτύου του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, ο ανατολικός δρόμος που συνδέει τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού με το λιμάνι Βασιλικού, που ήταν κλειστός από τις 21/1/2020, θα παραμείνει κλειστός για την τροχαία κίνηση για χρονικό διάστημα ακόμα τεσσάρων μηνών, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 2023. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όλη η τροχαία κίνηση από και προς Βασιλικό θα διοχετεύεται στον αντίστοιχο δυτικό δρόμο, διαμέσου Μαρί. Η διακίνηση των οχημάτων και πεζών σε σε παρακείμενους δρόμους και κατοικίες θα γίνεται με τις ανάλογες τοπικές διευθετήσεις.