ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οδικές εργασίες σε αυτοκινητοδρόμους και αστικές περιοχές

Στην επαρχία Λάρνακας, σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Λάρνακας-Λευκωσίας, Λάρνακας-Αγίας Νάπας, και Λάρνακας–Κοφίνου, την περίοδο 2/10/2023 – 6/10/2023, μεταξύ των ωρών 08:30 – 15:00, θα διεξάγονται εργασίες συντήρησης στηθαίων ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα κλείνει τμηματικά η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας σε μήκος 200μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Την περίοδο μεταξύ 2/10/2023 – 30/11/2023, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακων, μεταξύ των ωρών 08:30 – 14:30, στους αυτοκινητόδρομους Λάρνακας – Κοφίνου και Αεροδρόμιο Λάρνακας – Ριζοελιά, και στις δύο κατευθύνσεις, θα εκτελούνται εργασίες κλαδέματος και ποτίσματος δέντρων στο έρεισμα του δρόμου, από το Τμήμα Δασών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα κλείνει τμηματικά το έρεισμα των αυτοκινητόδρομων, σε μήκος 300 μέτρων ανά φορά, χωρίς το κλείσιμο λωρίδας κυκλοφορίας.

Μεταξύ των ημερομηνιών 2/10/2023 – 19/10/2023, καθημερινά, Δευτέρα με Πέμπτη, μεταξύ των ωρών 08:30 – 15:30, στους ακόλουθους αυτοκινητόδρομους της Επαρχίας Λάρνακας, θα εκτελούνται εργασίες ποτίσματος των φυτών των κεντρικών νησίδων, από το Τμήμα Δασών:
(α) στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Κοφίνου, με κατεύθυνση προς Κοφίνου,
(β) στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας, από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς προς Λευκωσία, και
(γ) στον αυτοκινητόδρομο Παραλίμνι – Λάρνακας, από προς τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς προς Αεροδρόμιο Λάρνακας
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, θα κλείνει τμηματικά η εφαπτόμενη λωρίδα κυκλοφορίας της κεντρική νησίδας, για μήκος 1500μ. περίπου, κάθε φορά και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Από τη Δευτέρα 18/9/2023 μέχρι και την Παρασκευή 6/10/2023, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακων, μεταξύ των ωρών 08:00 – 15:00, στη Λεωφόρο Μακαρίου στο Κίτι, στην οδό Ανεξαρτησίας,στην οδό Μηκυνών στις Λεωφόρους Περβολιών, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου & Λεωφόρο Φάρου στα Περβόλια, θα εκτελούνται εργασίες τραβήγματος καλωδίων σε φρεάτια της Cyta. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, θα κλείνει τμήμα της μίας λωρίδας των δρόμων τοπικά πάνω από φρεάτια και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.


Μεταξύ 9/9/2023 – 15/10/2023, μεταξύ των ωρών 07:00 – 18:00, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού (Α1) παρά τον κόμβο Ζυγίου και τον κόμβο Χοιροκοιτίας-Καλαβασού καθώς και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας (Α2) παρά τον κόμβο Λυμπιών, ιδιωτική εταιρεία θα εκτελεί εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης των κόμβων. Οι τοπογραφικές εργασίες θα εκτελούνται στο έρεισμα του αυτοκινητόδρομου χωρίς οποιοδήποτε επηρεασμό της κυκλοφορίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου, παρά τον Κόμβο Παραμαλίου, την περίοδο 18/9/2023 – 27/10/2023, εκτός Σαββατοκύριακων,  μεταξύ των ωρών 09:00 – 17:00,  θα διεξάγονται εργασίες αφαίρεσης βλάστησης στην υπερυψωμένη κεντρική νησίδα του αυτοκινητόδρομου από ιδιώτη εργολάβο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα κλείνουν οι δεξιά λωρίδες κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου σε μήκος 1000μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στις δεξιά λωρίδες κυκλοφορίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, την περίοδο 18/9/2023 – 12/10/2023, μεταξύ των ωρών 21:00 το βράδυ με 06:00 το πρωί της επόμενης μέρας, εκτός Παρασκευής και Σαββατοκύριακων, θα διεξάγονται εργασίες αντικατάστασης αντανακλαστικών καρφιών και στηθαίων ασφαλείας του δρόμου. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών, θα κλείνει τμηματικά η μια λωρίδα κυκλοφορίας στη μία κατεύθυνση μόνο σε μήκος 1000μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στην άλλη λωρίδα κυκλοφορίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, την Τετάρτη 4/10/2023 και την Πέμπτη 5/10/2023, από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 05:30 το πρωί της επόμενης ημέρας, θα διεξάγονται εργασίες περιοδικής συντήρησης του οδοστρώματος σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου με κατεύθυνση προς τη Λάρνακα, από τον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς μέχρι και την πρώτη φωτοελεγχόμενη συμβολή στην Αραδίππου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πιο πάνω τμήμα, θα κλείσουν ολοκληρωτικά και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας στην κατεύθυνση από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς προς Λάρνακα και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται σε παρόδιους δρόμους κυκλοφορίας με τη χρήση κατάλληλης σήμανσης.

Στην ευρύτερη περιοχή Λάρνακας και Αμμοχώστου από την Τετάρτη 06/09/2023 και για περίοδο περίπου 4 μηνών, θα διεξάγονται, από ιδιωτική εταιρεία, εργασίες αντικατάστασης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού σηματοδότησης σε 33 φωτοελεγχόμενες συμβολές και 12 διαβάσεις πεζών τύπου Pelican, με νέου τύπου χαμηλής κατανάλωσης (Extra Low Voltage-ELV) με λαμπτήρες LED, σύστημα καταμέτρησης εναπομείναντα χρόνου (Pedestrian Countdown) και σύστημα ζήτησης τύπου αφής για πεζούς. Οι εργασίες αντικατάστασης του εξοπλισμού σε κάθε σημείο θα ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας, εκτός απροόπτου, και κατά την διάρκεια των εργασιών οι φωτοελεγχόμενες συμβολές και οι διαβάσεις πεζών θα παραμένουν εκτός λειτουργίας εκτός και αν κριθεί αναγκαίο να τοποθετηθούν προσωρινά φώτα τροχαίας.Στις πιο πάνω συμβολές θα προηγηθούν εργασίες πολιτικής μηχανικής για τις υποδομές.

Στη Λακατάμια, θα διεξάγονται εργασίες στη Λεωφόρο Τσερίου και στην οδό Στροβόλου, από τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι την οδό Πεύκου, από την Παρασκευή 12/5/2023 και για περίοδο 20 μηνών, στο πλαίσιο βελτίωσης/κατασκευής των Λεωφόρων Ιπποκράτους, Αργυρουπόλεως και Τμήματος της Λεωφόρου Τσερίου και οδού Στροβόλου. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο ανακατασκευής της Λεωφόρου Ιπποκράτους, η οδός Θεμιστοκλέους και Λεωφόρος Άρεως θα είναι κλειστές από τη συμβολή τους με την οδό Θεμιστοκλέους μέχρι την οδό Νίκαιας και οδό Κένταυρου αντίστοιχα.

Στην επαρχία Λευκωσίας, στον παρακαμπτήριο Τσερίου (δρόμος Χαλεπιανών), από το Σάββατο 6 Μαΐου, 2023, από τις 7.00 το πρωί και για περίοδο έξι (6) μηνών, θα διεξάγονται εργασίες στη συμβολή με τον υπό κατασκευή δρόμο που θα ενώνεται με τον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο. Οι λωρίδες κυκλοφορίας θα μετακινηθούν ελαφρώς νοτιότερα για περίοδο 3 μηνών και ακολούθως βορειότερα για περίοδο άλλων 3 μηνών.

Στο Τσέρι, στην επαρχία Λευκωσία, από την 1η Σεπτεμβρίου, 2022, θα διεξάγονται εργασίες για τον Δρόμο εντός Τσερίου, που θα διαρκέσουν 78 εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, 2024. Θα διεξάγονται εργασίες εντός του Δήμου Τσερίου για την αναβάθμιση του κύριου οδικού άξονα που διέρχεται του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων (με δεξιόστροφες πρόσθετες λωρίδες στα φώτα τροχαίας) εντός του Δήμου Τσερίου για μήκος 2,5 περίπου χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τμημάτων παρόδιων οδών (Κ. Μισιαούλη, Σαλαμίνας, Τ. Ανθία, Σ. Παπαλαζάρου κτλ), σε συνολική έκταση περίπου 600 μέτρων, που συμβάλουν με τον κύριο δρόμο. Στο έργο θα κατασκευαστεί μικρός κυκλικός κόμβος που συνδέει τις οδούς Στροβόλου και Αγίου Γεωργίου στο βορειότερο άκρο του. Κατά μήκος του δρόμου θα δημιουργηθούν εκατέρωθεν χώροι στάθμευσης για εξυπηρέτηση των εμπορικών περιοχών του Δήμου καθώς επίσης και τα δύο Δημοτικά Σχολεία που περιλαμβάνονται στο υπό κατασκευή
τμήμα. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή πεζοδρομίων, η εγκατάσταση φώτων τροχαίας, η υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οριζόντια και κάθετη σήμανση, η εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και άλλες συναφείς εργασίες. Ανάλογα με την κάθε φάση των εργασιών θα εκδίδονται και οι σχετικές ανακοινώσεις που θα περιγράφουν τις εργασίες που θα εκτελούνται καθώς και τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, επίσης στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του Έργου «Βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας Φάση Γ», θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται εργασίες σε σημείο του δρόμου παρά τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και στις δύο κατευθύνσεις μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2023 και η τροχαία κίνηση θα εκτρέπεται στην οδό Ναυαρίνου για 650μ. περίπου, μέχρι την οδό Αθηνών.

Στην επαρχία Λάρνακας, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του Έργου «Βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας Φάση Γ», θα πραγματοποιούνται εργασίες στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας παρά τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και στις δύο κατευθύνσεις, από τις 8 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2023. Ο δρόμος θα είναι κλειστός από τον κυκλικό κόμβο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας μέχρι το ύψος της οδού Δράμας στα Λιβάδια. Η τροχαία κίνηση θα εκτρέπεται στην οδό Ναυαρίνου μέσω του κυκλικού κόμβου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και των οδών Μιχαλάκη Καραολή, Ελλάδος, Ναυαρίνου και Δράμας στο Δήμο Λιβαδιών. Μέρος της οδού Ναυαρίνου καθώς και ολόκληρη η οδός Δράμας θα μονοδρομηθεί. Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί.

Επίσης στην επαρχία Λάρνακας, την Παρασκευή 19/05/2023, αρχίζουν οι εργασίες ανακατασκευής του δρόμου Ορμήδεια – Ξυλοφάγου, οι οποίες θα διαρκέσουν για περίπου 12 μήνες, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2024. Το Έργο αποτελεί βελτίωση τμήματος του υφιστάμενου δρόμου που συνδέει την κοινότητα Ορμήδειας με τον παλαιό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας – Αμμοχώστου. Το τμήμα του υφιστάμενου δρόμου που βελτιώνεται, αρχίζει αμέσως μετά την έξοδο από την κατοικημένη περιοχή (κοντά στη συμβολή με την οδό Μενέλαου Λουντέμη) και τελειώνει στη συμβολή με τον παλαιό δρόμο
Λάρνακας – Δεκέλειας – Αμμοχώστου.

Επίσης στην επαρχία Λάρνακας, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του Έργου «Βελτίωση του Δρόμου Ορμήδειας – Ξυλοφάγου», από τις 28 Αυγούστου 2023 μέχρι τις 17 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιούνται εργασίες στην οδό Ανεξαρτησίας. Ο δρόμος θα είναι κλειστός για την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις, από τη συμβολή με την οδό Μενέλαου Λουντέμη μέχρι τη συμβολή με τον παλαιό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία θα διοχετεύεται σε υφιστάμενο παράλληλο δρόμο (παλαιό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αμμοχώστου). Η διακίνηση των οχημάτων και πεζών σε παρακείμενους δρόμους και ιδιοκτησίες θα γίνεται με τις ανάλογες τοπικές διευθετήσεις.

Στην επαρχία Πάφου, ο δρόμος Άσπρου Ποταμού (όρια κρατικού Δάσους) – Τοξεύτρας στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα εξακολουθεί να είναι κλειστός, λόγω βελτιωτικών έργων στο οδικό δίκτυο. Το κοινό, για αποφυγή ταλαιπωρίας αλλά και για λόγους ασφάλειας, καλείται όπως αποφεύγει τη χρήση του εν λόγω δρόμου και όπως χρησιμοποιεί τους δρόμους οι οποίοι οδηγούν από τις κοινότητες Ίνειας, Αρόδων και Κάθηκα προς το Πάρκο. Ειδικότερα, αυτοί οι οποίοι θα επισκεφθούν τη Λάρα να χρησιμοποιούν τον δρόμο «Ίνεια-Λάρα» και όσοι θα επισκεφθούν τον Άβακα τον δρόμο «Πάνω Αρόδες-Άβακας». Οι ιδιοκτήτες γης, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μπορούν να χρησιμοποιούν τον δρόμο «Πέγεια-Οσία Ματρώνα-Άβακας».

Στον δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, από την Τρίτη 6/6/2023 και για περίοδο 6 μηνών περίπου, στα πλαίσια κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου θα εκτελούνται εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης παρά τον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους στην Κοινότητα Κουτραφά, στην περιοχή Κορωνιά. Η τροχαία κίνηση στον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους θα διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο.

Στην επαρχία Λεμεσού, σε τμήμα της οδού Ολύμπου στις Πλάτρες, την περίοδο 18/9/2023 – 10/11/2023, μεταξύ των ωρών 07:00 – 15:30, θα διεξάγονται εργασίες κατασκευής τοίχου αντιστήριξης και οχετού ομβρίων υδάτων από ιδιωτική Εργοληπτική Εταιρεία. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών, θα ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις.

(α) Την περίοδο 18/9/2023 -2/10/2023, τμήμα της οδού Ολύμπου θα είναι κλειστό και η τροχαία κίνηση θα γίνεται διαμέσου της οδού Σπύρου Κυπριανού και το δευτερεύον οδικό δίκτυο.

(β) Την περίοδο 3/10/2023 -10/11/2023, η μία από τις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Ολύμπου θα είναι κλειστή για μήκος 120μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας, με εναλλάξ διαχείριση της τροχαίας κίνησης με προσωρινά φώτα τροχαίας.

Επίσης στην επαρχία Λεμεσού, σε τμήμα του δρόμου Λεμεσού – Αγρού, παρά το χωριό Γεράσα, την περίοδο 18/9/2023 – 12/12/2023, μεταξύ των ωρών 07:00 – 15:30, θα διεξάγονται εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης και εκβραχισμού πρανών από ιδιωτική Εργοληπτική Εταιρεία. Κατά την πιο πάνω περίοδο, η μία από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας του δρόμου θα είναι κλειστή για μήκος 120μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας, με εναλλάξ διαχείριση της τροχαίας κίνησης με προσωρινά φώτα τροχαίας.

Στον δρόμο Μαλιάς-Άρσους, επίσης στην επαρχία Λεμεσού, την περίοδο 30/8/2023 – 20/10/2023, μεταξύ των ωρών 07:00-16:00, θα διεξάγονται από ιδιωτική εταιρεία εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα είναι κλειστή η μία λωρίδα κυκλοφορίας σε μήκος 100μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας με τη χρήση προσωρινών φώτων τροχαίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της Φάσης 1 του Οδικού Δικτύου του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, στο Μαρί, από τις 23 Μαρτίου 2023, στον δρόμο μεταξύ του υποσταθμού της ΑΗΚ και του ποταμού Βασιλικού στο Μαρί, βόρεια των εγκαταστάσεων του τσιμεντοποιείου, θα πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής συστήματος αποχέτευσης λυμάτων και η μία λωρίδα θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση. Η τροχαία κίνηση θα ρυθμίζεται με φώτα τροχαίας. Η διακίνηση των οχημάτων και πεζών, σε παρακείμενους δρόμους και κατοικίες θα γίνεται με τις ανάλογες τοπικές διευθετήσεις.

Στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, την περίοδο 3/10/2023 – 12/10/2023, καθημερινά εκτός Κυριακής, μεταξύ των ωρών 06:00 – 18:00, θα διεξάγονται εργασίες τοποθέτησης αγωγών ύδρευσης, από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Κατά την πιο πάνω περίοδο, θα κλείνει τμηματικά μέρος του παλαιού δρόμου, από τη συμβολή του με τον δρόμο Κόρνος – Δελίκηπος, με κατεύθυνση προς Λεμεσό, σε μήκος 100 μέτρων περίπου κάθε φορά και συνολικού μήκους 200 μέτρων και η διακίνηση της τροχαίας κίνησης θα γίνεται με τη χρήση φώτων τροχαίας και Αστυνόμευσης.