ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα απάτη υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η Αστυνομία

Η Αστυνομία έχει τις τελευταίες ημέρες δεχθεί μεγάλο αριθμό καταγγελιών σχετικά με ύποπτα μηνύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram. Οι καταγγελίες διερευνώνται από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, διάφοροι χρήστες μέσω κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνουν μήνυμα, είτε ηλεκτρονικό είτε και τηλεφωνικό, το οποίο τους ζητά να του αποστείλουν σε στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) μηνύματος που έλαβαν και περιλαμβάνει σύνδεσμο (link), δήθεν για να βοηθήσουν το γνωστό τους πρόσωπο να επανακτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram.

Τα μηνύματα αυτά είναι κακόβουλα, με τους δράστες να έχουν ως σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη, μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου (link). Με αυτή τη μέθοδο, οι επιτήδειοι επιτυγχάνουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς χρηστών, τους οποίους ακολούθως χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν άλλους ανυποψίαστους χρήστες.

Η Αστυνομία συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να μην αποκαλύπτει κωδικούς και συνδέσμους πρόσβασης που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμη και αν φαινομενικά πρόκειται για γνωστό τους πρόσωπο.

Σε περίπτωση λήψης ύποπτου μηνύματος / αιτήματος, να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο και άλλο μέσο επικοινωνίας με το πρόσωπο από το οποίο έλαβε το μήνυμα για επιβεβαίωση του αιτήματος.
Σε περίπτωση αποστολής του link, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού.

Για προστασία από τέτοιας μορφής διαδικτυακές απάτες, στο κοινό συστήνεται η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας δύο παραγόντων για τους ηλεκτρονικούς του λογαριασμούς.