Πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2026, στις Βρυξέλλες, η τρίτη και τελευταία συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για θέματα Σένγκεν του Συμβουλίου της Ε.Ε., επί Κυπριακής Προεδρίας.
Της συνάντησης προήδρευσε η Αν. Ανώτερη Υπαστυνόμος Έλενα Παναγιώτου, ενώ χρέη Αντιπροέδρου διετέλεσε ο Αρχιλοχίας Ανδρέας Οικονόμου της ΔΕΕ&ΔΑΣ και ως Εθνικός Αντιπρόσωπος συμμετείχε ο Σύμβουλος ΔΕΥ, Ανώτερος Υπαστυνόμος Νεόφυτος Μελανίδης.
Τη συνάντηση απασχόλησε η προετοιμασία του επικείμενου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τη συζήτηση για τις Προτεραιότητες και τις Δράσεις του Κύκλου Σένγκεν 2026-2027, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της αποτελεσματικότητας των επιστροφών αλλά και θέματα εσωτερικής ασφάλειας και ανάπτυξης των ευρωπαϊκών συστημάτων μεγάλης κλίμακας, στον τομέα αυτό.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η συζήτηση που αφορά στην προώθηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου για την ενδυνάμωση της Διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θέμα το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία και προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας και τυγχάνει ευρείας στήριξης από τα Κράτη Μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι αντιπροσωπείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματικότητα και ευελιξία της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη διαχείριση των θεμάτων Σένγκεν κατά την Κυπριακή Προεδρία, τα οποία διαλάμβαναν ιδιαίτερες προκλήσεις.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η Προεδρεύουσα της Ομάδας παρέδωσε τη σκυτάλη στην επερχόμενη Ιρλανδική Προεδρία, με τη συμβολική παράδοση του πηδαλίου του “σκάφους Σένγκεν” στον επόμενο Πρόεδρο και ακολούθησε δεξίωση για όλες τις αντιπροσωπείες σε εγκάρδιο κλίμα.
#cy2026eu #cypolice


